Venedik kentinin en renkli mekanlarından biridir. Yalnız iki yakayı birbirine bağlamakla kalmaz; aynı zamanda cıvıl cıvıl bir alışveriş mekanıdır. Rialto köprüsünün üzerinde, girişinde ve çıkışında birbirinden güzel cam eşyalar, maskeler, kuklalar, ayakkabı-çanta ve meyve sebzeden tutunda şekerleme ve çöreklere kadar satın alabilecek her şeyi bulabilirsiniz. Bütün bu alışveriş keyfinin ötesinde Rialto Köprüsü'nün üzerinden Grand Canal manzarası bir harikadır.
30 Kasım 2007 Cuma
VENEDİK
Venedik kentinin en renkli mekanlarından biridir. Yalnız iki yakayı birbirine bağlamakla kalmaz; aynı zamanda cıvıl cıvıl bir alışveriş mekanıdır. Rialto köprüsünün üzerinde, girişinde ve çıkışında birbirinden güzel cam eşyalar, maskeler, kuklalar, ayakkabı-çanta ve meyve sebzeden tutunda şekerleme ve çöreklere kadar satın alabilecek her şeyi bulabilirsiniz. Bütün bu alışveriş keyfinin ötesinde Rialto Köprüsü'nün üzerinden Grand Canal manzarası bir harikadır.
Gönderen MEL zaman: 13:14 5 yorum
Etiketler: DÜNYA DEDİKLERİ, İTALYA
19 Kasım 2007 Pazartesi
ANTIPHELLOS
Likya´nın önemli kentlerinden biri; Kaş...
Arkeolojik buluntularla kanıtlanan Habesos adı, antik kentin en eski adıdır. Antik kent tarihte Antiphellos ismi ile anılmıştır. Karia ve Likya Bölgeleri arasındaki bağlantıyı sağlayan yolların kesişme noktasında bulunan Antiphellos, aynı zamanda bir ticaret limanıdır.
Tüm bu tarihi değerleri yanında yeşil ve maviyi de içinde buluşturmuş olan Kaş , her yönden Türkiye'nin cennet köşelerinden biridir.
TRADITIONAL ARTS USING STONE
Gönderen MEL zaman: 00:21 0 yorum
Etiketler: TURKEY-GENERAL
16 Kasım 2007 Cuma
TINAZTEPE MAĞARASI
Gönderen MEL zaman: 17:47 0 yorum
Etiketler: DOĞAL GÜZELLİKLER
MÜZELER
ÇATALAŞI
MALZEME:(5-6 porsiyon)
6 su bardağı su
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı yarma
2 kaşık tereyağ
1 çay bardağı kavrulmuş kıyma
1 baş kurusoğan
1 tatlı kaşığı nane
İsteğe göre pul biber
Yeşil mercimek önceden 6 su bardağı su ile haşlanır. Haşlanan mercimeğe 1 bardak yarma ve tuz eklenir. Yarmalar pişene kadar kaynatılır.
Tavaya 2 kaşık yağ konarak eritilir ve soğan yağda cevrilir. Soğanlar oldukdan sonra kıymada eklenerek atesde tekrar cevrilir. Nane ve isteğe baglı pul biber eklenir.
Çorba servis edilirken üzerine ya da daha once içine eklenebilir.
Gönderen MEL zaman: 14:46 0 yorum
Etiketler: ÇORUM, YÖRESEL YEMEKLER
TARİHİ ANLATANLAR
HATTUŞAŞ-BOĞAZKALE
Mısır, Babil ve Mitanni gibi Eski Doğu’nun büyük güçlerinden biri olan Hititler, yaklaşık M.Ö. 1200 yıllarına kadar Anadolu’nun büyük bir kısmına ve zaman zaman da Kuzey Suriye’ye hükmetmişlerdir. Bu İmparatorluğun başkenti Hattuşa, Çorum’un 80 kilometre güneybatısında, Boğazkale ilçesindedir.
YAZILIKAYA TAPINAĞI
Hattuşa’nın en büyük ve en etkileyici kutsal mekanı, şehrin dışında yer alan, yüksek kayalar arasına saklanmış Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı’dır. Tapınak’ta 90’dan fazla tanrı, tanrıça, hayvan ve hayal ürünü yaratıklar kaya yüzeyine işlenmiştir.
Tanrı ve tanrıça dizileri, İmparatorluk panteonunun baş tanrıları olan fırtına tanrısı ve güneş tanrıçası’nın maiyetini oluşturuyordu. Bu yorum sonucunda; Yazılıkaya “Yeni yıl şenlikleri evi” olarak tanımlanabilir. Hitit kült (dini tören) metinlerine göre yeni yıl ve ilkbahar törenlerinde bir araya gelen tüm tanrılar “fırtına tanrısı’nın evi’nde” toplanırlardı. Bu şenlikte kentin diğer tüm tapınaklarından tanrı heykellerinin törensel bir alayla Yazılıkaya’ ya taşınmış olabileceği değerlendirilmektedir.
ALACAHÖYÜK
Çorum’un 45 km. güneybatısında, Ankara’nın 160 km. doğusundadır. Eski Tunç Çağı ve Hitit çağında çok önemli bir kült (dini tören) ve sanat merkezi olan Alacahöyük’te 4 uygarlık çağı açığa çıkartılmıştır.
Alacahöyük’te 1. uygarlık çağı, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu-Osmanlı dönemleri ile temsil edilmektedir. 1. kültür katta, Geç Frig çağında höyüğün her yanı iskan edilmiştir. Küçük evlerden oluşan bu kat, seramiğine göre, M.Ö. 650’den daha eski değildir.
Mabedi, büyük yapıları, özel-blok evleri, sokakları, büyük küçük su kanalları, şehir suru, biri kabartmalı ortastadlarla süslü sfenksli, diğeri poternli anıtsal kapılarıyla Hitit İmparatorluk Çağı’nın müstahkem olmayan, düz ovaya kurulan tipik temsilcisi höyüğün 2. kültür katını oluşturur.
Kalker temel üzerine andezit bloklarla inşa edilmiş olan Sfenksli Kapının genişliği 10 metredir. O, bir yolla bağlandığı büyük mabedin anıtsal geçididir.
ORTAKÖY-ŞAPİNUVA
Hitit Devletinin önemli kentlerinden biri olan Şapinuva, (Ortaköy), Çorum’ un 53 km. güney doğusundadır. Çekerek nehri etrafında yer alan Göynücek Ovası ile Alaca Ovası arasındaki geçit üzerindedir.
KAPILIKAYA ANITSAL MEZARLIĞI
Çorum-Osmancık karayolunun Kırkdilim mevkiinde yolun sağında, derin vadilerin oluşturduğu engebeli bir arazi üzerinde yer almaktadır.
Hellenistik Döneme tarihlenmekte olup, (M.Ö.II.yy) komutan İKEZIOS’a aittir. Çay seviyesinden yüksekliği 65 m. dir.
13 Kasım 2007 Salı
SAFRANBOLU EVLERİ
Gönderen MEL zaman: 11:34 1 yorum
Etiketler: SAFRANBOLU
SAFRANBOLU'YU GEZELİM
Hayatımın en guzel haftasonlarından birisiydi Safranbolu gezisi. Hem bakmaya doyulmayan evleri, hem doğası ve en önemlisi insanları... Gezi sırasında annemle beraber pansiyon olarak kullanılan Safranbolu evlerinden birinde kaldık. Pansiyonda mı kaldık, yoksa misafir mi geldik anlayamadık. O nasıl bir ilgi, nasıl hoş bir misafirperverlikti.
Gün boyu Safranbolu'nun altını üstüne getirerek görmediğim bir yer kalmasın çabasından ne kadar yorgun düşsemde dönerken keşke hiç bitmeseydi dedim.
Sanki o sokaklar arasında gezerken evler sizi alıp götürüyor. Merakla kıvranıyorsunuz, acaba kimler yaşadı bu güzel evlerde, ne hikayeleri var diye.
Mesela; ilginç bir bilgi edindim gezerken, evlerin saçak köşelerine uğur getirmesi için geyik boynuzu asılması geleneği yaygın. Ayrıca ev kapılarını kitleme alışkanlıkları yok :)
Gezebildiğiniz kadar gezin derim ben; işte bir kaç yer :
Kaya Mezarları, höyükler, Cinci Hanı ve Hamamı, Köprülü Mehmet Paşa Camisi, İzzet Mehmet Paşa Camisi, Yemeniciler Arastası, İncekaya Su Kemeri, Konaklar, Çeşmeler, Türbeler ..
Elbette meshur Safranbolu lokumu yemeden ve paketlerce almadan dönmeyin..
Gönderen MEL zaman: 10:57 0 yorum
Etiketler: SAFRANBOLU
BÜKME
MALZEME 1kg un 1/2 bardak yağ 1/2 kg ıspanak 1 adet soğan 250gr kıyma Tuz Karabiber Tekneye elenen un; tuz ve su ilavesiyle iyice yoğrulur ve kıvamına geldiğinde yufkalar halinde açılır. İyice yıkanıp suyundan süzülen ayıklanmış ıspanak, kıyma ve tuz yeteri kadar karabiber ilavesi ile orta ateşte kavrulur. Kavrulduktan sonra açılmış yufka hamurlarının içine konur. Yufkanın uçları kapatılıp fırında pişirilir. Piştikten sonra üzeri yağlanarak sofraya getirilir. Eğer fırın yoksa kızgın saç üzerinde iki tarafı çevrilerek pişirilir. |
Gönderen MEL zaman: 10:04 0 yorum
Etiketler: SAFRANBOLU, YÖRESEL YEMEKLER
2 Kasım 2007 Cuma
Kenya Cumhuriyeti
Gönderen MEL zaman: 16:27 2 yorum
Etiketler: DÜNYA DEDİKLERİ, KENYA
ÖLÜME UÇAN KUŞ
ANTİK KENTLER
ARSAMEİA ÖREN YERİ (Nymphaios Arsameia’sı) Kral 1. Antiochos kitabelerinde söz edildiğine göre, Arsameia İ.Ö. 2. Yüzyılın başlarında Kommagene’lerin atası Arsemia tarafından Kahta çayının doğusunda Eski Kahta kalesinin karşısında kurulmuş Krallığın yazlık başkenti ve idare merkezidir. Güneydeki tören yolunda Mitras’ın kabartma steli, ayin platformu üzerinde Antiochos-Herakles tokalaşma steli ve bunun önünde Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı bulunmaktadır. Yazıtın bulunduğu yerden başlayan 158 m. derine inen bir tünel ile yazıtın batısında benzer bir kaya dehlizi de dikkati çekmektedir. Tepe üzerindeki platformda Mithridathes Callinichos’un mezar tapınağı ve sarayı yer almaktadır. Yapılan saray kazılarında çok sayıda heykel parçası, bir kraliçe ve Antiochos başı bulunmuştur. Arsameia ören yeri, Adıyaman’a 60 km. uzaklıktadır. YENİ KALE Adıyaman’a 60 km. uzaklıkta Kocahisar köyü yakınındadır. Kommagene’ler tarafından inşa edilen Yeni Kale, karşıdaki Arsemeia ile birlikte kullanılmıştır. Romalılar ve ardından Memluklular tarafından restore edilen Kale en son 1970’lerde Dörner tarafından kısmen onarılmıştır. Kale içinde çarşı, cami, zindan, su yolları, güvercinlik kalıntıları ve kitabeler bulunmaktadır. Kale’den Nymphois’e inen su yolu bir tünelle Arsameia’ya başlanmıştır. 80 metreyi bulan bu yolla halen suya ulaşmak mümkündür. DERİK KALESİ Cendere Köprüsünden sonra Sincik yolu üzerindeki Datgeli köyünün yakınlarındaki 1400 m. rakımlı bir bulunan tepenin üzerine kurulmuştur. İ.S. 70’lerde Romalılar tarafından inşa edildiği ve 300’lere kullanıldığı tahmin edilen, içerisinde büyük bir tapınak bulunan bölgenin kutsal alanı kabul edilen kalenin hemen yakınında Kommagene döneminde inşa edilen Temenos kalıntıları bulunmaktadır. GERGER KALESİ (FIRAT ARSAMEİA’SI) Adıyaman’ın Kahta İlçesine 85 km. uzaklıkta bulunan, tarihi Geç Hitit dönemine dayanan kale, Fırat Nehrinin batı yakasında yer almaktadır. İ.Ö. II. Yüzyılda Kommagenelilerin atası olan Arsames tarafından kurulmuştur. Sarp kayalar üzerine, Aşağı ve Yukarı Kale olmak üzere iki bölümde inşa edilen Gerger Kalesi’nin batı surlarında Kral Samos’a ait bir kabartma bulunmaktadır. İslami dönemde de kullanılan kale içerisinde cami, dükkanlar ve su sarnıçları bulunmaktadır. PERRE ANTİK KENTİ Adıyaman kent merkezine 5 km. uzaklıkta, Kuyucak köyü yolu üzerindeki Pirin köyündeki kalıntılar ve 200 civarındaki kaya mezarı da bu yerleşim yerine aittir. Antik çağdan kalan bu nekropol ve çevresi Kommageneliler döneminde önemli bir yerleşim merkezi olmakla birlikte, Romalılar döneminde en parlak devrini yaşamış bir kenttir. Girişleri kabartmalarla süslenmiş mezar odaları arasında irtibatı sağlayan geçişler bulunmaktadır. Kayalar içerisinde oyulmuş bu mezar odaları içerisinde lahitler de yer alır. |
POLONEZKÖY
Gönderen MEL zaman: 00:32 0 yorum
Etiketler: YAKIN İSTANBUL