13 Kasım 2007 Salı

SAFRANBOLU EVLERİ



Klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihi evleri ile ünlü olan şehir, bu özelliği sayesinde 17 Aralık 1994 tarihinden beri Türkiye'de Dünya Miras Listesi'nde yer alan 9 kültürel varlıkdan biridir ve turistik ilgi çekmektedir.

Safranbolu ismini, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan alır.
Evleri ile tanınmış olan Safranbolu da tarihi güzellikleri görmenin yanında doğal güzelikleri de görmek ve yaşamak imkanına sahipsiniz. 18. ve 19. yy. Türk toplumunun geçmişini, kültürünü, yaşama biçimini ve teknolojisini yansıtan Safranbolu Evleri arasında önemli örneklerden biri Kaymakamlar Gezi Evi'dir. 1884 yılında Hacı Mehmet Efendi tarafından yaptırıldığı bilinen Kileciler Evi de, Safranbolu'nun evlerine örnektir.

Safranbolu Evleri; Safranbolu´nun iki ayrı kesiminde gruplanmış durumdadır. Birincisi “Şehir” diye bilinen ve kışlık olarak kullanılan kesim, ikincisi “Bağlar” diye bilinen ve yazlık olarak kullanılan kesimdir.

Safranbolu evlerindeki çıkmalar, evin dış görünümünü tek düzelikten kurtarır. Evlerin pencereleri çok özel biçimde tasarlanmış olup dar ve uzuncadır. Ahşap kanatlı pencerelerde ayrıca “muşabak” denilen kafesler bulunur.

1 Comment:

MAVİ VE PORTAKAL said...

safranbolu çok merak ettiğim bir yer zaten eşimle bu bahar ki gezi planımıza koyduk.kısmet gidebilirsek.paylaştığın için sağol.