18 Şubat 2007 Pazar

ZİLE








Hititler Dönemi'nde önemli birer yerleşim yeri olan Tapigga (Maşathöyük) ve Anziliya (Zile Höyüğü), M.Ö. 15. yüzyıldan sonra Hititler'in en büyük düşmanlarından Kaşkalar'ın birçok saldırısına uğradı. M.Ö. 8. yüzyılda Frigler'in yönetimine giren yöre, M.Ö. 7. yüzyılda Kimmerler tarafından yağmalandı. Ardından M.Ö. 6. yüzyılda Persler'in, M.Ö. 4. yüzyılda da Makedonlar'ın denetimine girdi. M.Ö. 3. yüzyılda Pontus Krallığı'na bağlandı ve M.Ö. 66'da Romalılar'ın eline geçti. II. Pharnakes, M.Ö. 47'de Sezar'ın karısının adı verilen Zela şehrinde (bugün Zile) yapılan ve kısa süren bir savaşta Julius Caesar tarafından yenilgiye uğratıldı ve Zile Kalesi içerisindeki dikili taşa şu önemli sözler kazıldı. "Veni, Vidi, Vici - Geldim, Gördüm, Yendim".
İlçeye girmeden Zile Kalesi karşılıyor sizi. Kale duvarlarına çıkıp ilçenin tamamını görebiliyorsunuz. Çevrede bulunan eski Zile evleri, henüz eski otantik özelliğini kaybetmemiş çarşılar, dükkânlar ile apayrı bir hava estiriyor.
Bambaşka bir güzellik ise, aslında yapılış tarihi bilinmeyen Yeni Hamam olarak adlandırılan Kuş Sarayı. Hamam Kadınlar hamamı olarak kullanılıyor. Doğu cephesinde bir merdivenle kuş yuvası ile aynı hizaya çıkabileceğiniz yükseklikte tüm zarifliği ile karşınızda tablo gibi duruyor.



0 Comments: