17 Şubat 2007 Cumartesi

FİRAVUNLARIN TOPRAĞI

Mısır adı dünya literatüründe iki ana isimle anılmaktadır. Eski Mısır dilinde bu ülkenin adı olan Kemet'ten türeyen Kopt ile bu ülkeye İbranilerin verdiği Mizraim sözcüğünden türeyen Mısırdır. Mısır adı,Hitit kaynaklarında Miziri şeklinde geçmektedir. Avrupa dillerine ise El-Kopt türevinden geçmiştir.

Afrika’nın kuzeydoğu ucunda bulunmakla birlikte Sinâ yarımadasındaki toprakları ile Asya'ya da uzanmış olan Mısır, Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören, mühim bir coğrafi mevkide yer almaktadır. Akdeniz’le Kızıldeniz’e sahili olan ve bu iki denizi birbirine bağlayan, dünyanın sayılı su yollarından biri olan Süveyş Kanalı’nı elinde bulunduran ülke toprakları, Nil Nehri'nin hayat ve bereket verdiği, yeryüzünün iskan edilmiş en eski coğrafyalarından biri olup, çok köklü bir tarih ve medeniyet geleneğine sahiptir. Asya'dan Afrika'ya, Akdeniz'den Hint okyanusuna giden yollar üzerinde bulunması, Mısır'a tarih boyunca stratejik bir önem kazandırmış; Afrika Birliği, Arap milliyetçiliği ve İslam dünyası gibi meselelerde onu merkezî bir konuma oturtmuştur.

Mısır halkının yaklaşık %91'ini Araplar oluşturmaktadır. Arapların %91.5'i Müslüman, kalanı Hıristiyan'dır. İkinci önemli etnik unsur nüfusun %7'sini oluşturan Kıptilerdir. Kıptilerin tamamı Hıristiyan'dır. Kıptilerin kendilerine özel bir dilleri vardır.
Ancak bugün artık Kıptice konuşan kalmamıştır ve Kıptiler de Arapça konuşmaktadırlar. Kalan nüfusu Avrupalı Hıristiyan etnik unsurlarla, Nubiyalı, Beja, Arnavut, Berberi gibi değişik kökenlerden gelen Müslüman etnik unsurlar oluşturmaktadır.

0 Comments: