25 Ekim 2007 Perşembe

KIBRISDA BİTKİ ÖRTÜSÜ VE DOĞAL HAYAT


Doga; Kasim ayinda uykudan uyanmaktadir. Bunun gerçeklesmesiyle çevre yesile bürünmekte ve ilk yagmurlarin düsmesiyle birlikte çiçeklerle kaplanmaktadir.
Numan çiçegi, Tavsan Kulagi çiçegi, Nergis, Sümbül çiçegi, süsen veya vahsi orkideler gibi türlü çiçekleri, badem agaçlarinin çiçeklerinin açilmasi izlemektedir.
Nisan ve mayis aylari altin renkli günesin parlakliginin, zevkinin yasandigi aylar olup;Mimoza(küstümotu), ebegümeci, yasemin, ve en sonunda da gelin taci ile güller de yazin açmakta ve güzellikleriyle dogayi süslemektedir!

Kibris'in kendine has dogasi ve bitki örtüsüyle insanı eldeğmemis güzellikler arasinda bambaska bir hayat bekliyor. Her bölgenin kendi özelligini tasiyan güzellikleri, yine ayni bölgelerde yasayan ve dogal yasama renk veren canlilarla daha da ilginç bir hal aliyor.
Girne bölgesinin daga yakin bölümlerinde yer alan kir keçilerini yürüyüse gittiginizde görebilir, hatta onlardan yol arkadasi edinebilirsiniz. Küçüklü büyüklü Kibris'a özgü bir çok hayvanin arasinda yerli ve yabanci herkesin büyük ilgisini çeken ve adeta ülkenin sembolü olan en büyük canli ise kuskusuz esekler.

Karpaz yarim adasinin göz alici güzellikleri ve bozulmamis dogasi arasinda kendilerine yasam alani yaratan esekler, son zamanlarda kendileri için alinan önlemlerle yasamlarini daha kolay bir sekilde sürdürme imkanina sahiptirler

Genelde toplu halde dolasan bu hayvanlar, yabani dogalarina ragmen arkadas canlisi olmakla ün salmislar. Evcillestirilmis olanlar köylülerin yakin arkadaslari olmalarinin yaninda onlara islerinde de en büyük yardimi yapiyorlar. Bazen çocuklarin eglencesi bazen de ulaim araci olarak kullanilan esekleri Karpaz yarim adasinda dogal halleriyle görebilmek sizlere heyecan yaninda büyük tecrübe kazandiracak

0 Comments: