23 Temmuz 2007 Pazartesi

İRLANDA'YI GEZELİM


Blarney Şatosu
Tam bir turist tuzağı olmasına rağmen şato iyi bakılmış bahçelerle çevrilidir ve görülmeye değerdir. 15. Yüzyıl’ın ortalarında iyi savunulan bir ev olarak inşa edilmiştir. Kılıçlı tek bir adam bile koruyabilsin diye merdivenleri dar yapılmıştır.
Blarney Taşı’nı öpmenin güzel söz söyleme sanatı ihsan ettiği var sayılır. Taş (aslında istilacıların üzerine kızgın sıvıların döküldüğü bir oyuğun eşiği) şatonun tam tepesinde, üzeri açık bir duvarın üstündedir. Taşı öpmek için sırt üstü yatıp birisi sizi tutarken başınızı geri devirirsiniz. Ücret yoktur ama bu akıl dışı efsaneye uyan insanlar sınavı geçtiklerine memnun oldukları için bahşiş verir. www.blarneycastle.ie
Bunratty Şatosu ve Folk Parkı
Bunratty Şatosu ve Folk Parkı Shannon Havaalanı ve Limerick şehri arasındaki yol üzerinde oldukça stratejik bir noktadadır. 15. ve 16. Yüzyıllardan kalma mobilyaların ve resimlerin toplandığı ilginç bir kolleksiyona sahiptir. Gerisindeki Folk Parkı’nda 10 hektarlık bir alan içinde 19. Yüzyıl’ın sonunda orta batı İrlanda’ya gelen bir yabancının görebileceği tipte yenilenmiş ve tam möbleli çiftlik evleri, kulübeler ve dükkanlar bulunur. Hatta nalbantı, barı, kumaşçısı, gazetecisi ve posta ofisiyle bir köy caddesi bile vardır.
Köyün yanında bulunan eski bir İrlanda barı olan Durty Nelly’nin Yeri bütün dünyada taklit edilmiştir.
Yine romantik başka bir olay da iki gecede bir düzenlenen Orta Çağ İrlanda şölenidir.
Bu, İrlandalı kızların turistlere yaptığı serenatın da dinlendiği bir İrlanda ziyafetidir
– Turistlere yönelik olsa da iyi bir faaliyet sayılabilir. www.shannonheritage.com/
BunrattyCastleBurrenBurren (büyük kaya) artık ulusal bir parktır. 500 metre karelik bir alanda aya benzer kiraç taşı oluşumları ve göçmen kuşların taşıdığı Kutup’tan, Akdeniz’den ve Alpler’den gelmiş bitki örtüsü bulunur. Burada mevsiminde bol bol – devlet tarafından koruma altına alınan – orkideler, mor menekşeler ve sarmaşıklar bulabilirsiniz.
Burren ayrıca dev kazanları, mevsimlik göller, mağaralar ve ırmakların da görüldüğü bir yerdir. www.burrenpage.com
Moher Uçurumları
Clare şehrinin en ünlü özelliklerinden biri olan uçurumlar Atlantik’in dev dalgalarından 200 metre yukarıya yükselir ve 7 kilometre kadar uzanır. Ucuna gelip baktığınızda Aran Adaları’nın harika bir manzarasıyla karşılaşırsınız ve yanyana geldiklerinde değişik kaya oluşumlarından kaynaklanan renk farklılıklarını da gözlemleyebilirsiniz. Çeşit çeşit martılara, usturagagalı alklara ve nadir kızılca kargalara tepeden bakmak başınızı döndürebilir.

Curragh Parkuru
Çim kaplı kireçtaşından bir düzlük olan Curragh İrlanda at yarışlarının merkezi konumundadır. Bu sporun başlangıçı tarih öncesi çağlarda kaybolmuş olsa da Hristiyanlık öncesi İrlanda’da Kızıl Dal Şövalyeleri’nin at sırtında yarıştıkları ve at yarışlarının Milat’tan sonraki ilk yüzyıllarda fuarların veya büyük toplantılarin değişmez parçası olduğu bilinmektedir.

John Welcome’ın tarih kitabı İrlanda’da At Yarışları’na göre “bu fuarlar her türlü alış verişi görmek üzere düzenlenirdi – evlilikler kutlanır, ölümler kaydedilir, yasalar tartışılır ve açıklanır, savunma yöntemlerine karar verilir; ama sonrasında mutlaka oyunlar ve yarışlar düzenlenirdi ve bunlar içinde de at yarışları en sevileniydi.” Bu fuarların en büyüğü Curragh’da düzenlenirdi ve bugünkü karşılığı İrlanda Derbi’si de bütün geleneksel İrlanda yarışları gibi aynı yerde düzenlenir.

Yarış parkuru ve çok sayıda haranın dışında Curragh’da 1646’da kurulmuş büyük bir askeri kamp da vardır. Burası 1914’te İngiltere yönetimine karşı gelen Edward Carson’ın Ulster Gönüllüleri’ne ateş açmaları emri verilirse başkaldırmakla tehdit eden İngiliz subayların bulunduğu “Curragh Ayaklanması’nın” yaşandığı yerdir.
Killarney
Burası, Güney Batı’daki en fazla ticarileşmiş yer olabilir ama yine de kalabalıktan sakınmak ve tepelerin ve göllerin tadını çıkarmak mümkündür. Aşınmış kayalarla ve fundalıklarla kaplı dağların, üzerlerinde adacıkların nokta nokta görüldüğü lacivert göllerin ve vahşi ormanlık alanların romantik görüntüsü büyük bir ulusal park içinde korunmuştur. Killarney çok sayıdaki ziyaretçiye rağmen (ya da onlar yüzünden) alışveriş için ideal bir yer değildir. Kenmare ve Blarney alışverişe daha uygundur. Şehir yoğun mevsimde trafiğin sıkışmasıyla ünlüdür. Ancak akşamları açık olan çok sayıda iyi restoran vardır ve eğlenceden hoşlanıyorsanız müzikli barlar da ilginç olabilir.

Killarney gezisinden ne kadar hoşlanacağınız size bağlıdır. Bir arabanın içinden izliyorsanız Killarney’i sevmezsiniz. Burada en büyük zevklerden biri yumuşak havayı kaplayan nemli ormanların kokusudur. Kerry’nin diğer taraflarında da olduğu gibi yağmurun sizi engellemesine izin vermeyin. Her türlü hava, iyi ya da kötü, uzun sürmez. Aslında, Killarney gölleri çiseleyen yağmur altında daha güzel görünür. www.killarneywelcomes.com
Newgrange Mezarlığı
Boyne Nehri kıyısında Dublin’den yarım saat uzakta Avrupa’nın tarih öncesinden kalma en önemli yerlerinden biri vardır: Newgrange, Knowth ve Dowth mezarlıkları. Bu 5000 yıllık mezarlar topluluğu Kelt dönemlerinden beri Brú na Bóinne, ya da “Boyne Üzerindeki Saray” olarak bilinir.
Bu üç alanın en ilginci olan Newgrange tümsek mezarı MÖ 3100 yılına kadar uzanır, bu da onu İngiltere’de bulunan anıtlardan veya piramitlerden daha yaşlı yapar. Mezarlığın kendisinin de levhalardan yapılan kemerli bir tavanı vardır. Bu levhalar o kadar iyi yerleştirilmişlerdir ki su içeri sızamaz. Üç yan oda asıl odayı haç oluşturacak şekilde çevreler; her birinde insan kalıntıları içeren oyulmuş havuzlar bulunmuştur. Girişin karşısında bulunan bir taş kış dönümünde (21 Aralık) sabahın ilk ışıklarının bir aralıktan girip mezar odasına düşmesini sağlar.
Daha da ilginci, buradaki taşların çoğunun yarım helezonlarla, peşpeşe gelen daireler ve paralelkenarlarla süslenmiş olmasıdır. Avrupa’daki Taş Devri insanları büyük ihtimalle sanılandan daha az ilkeldi. Diğer mezar odalara gelince, arkeologlar Knowth’u daha yakın incelemeye almıştır. Bu mezarın Newgrange’dan 500 yıl daha yaşlı olduğu ve muhtemelen daha karmaşık olduğu düşünülmektedir.
Kerry’s Ring
180 kilometrelik Kerry’s Ring sulu tropikal meyveleri ve engebeli yer şekillerini birarada sunmasıyla ünlüdür. Temmuz ve Ağustos aylarında iki şeritli dar yol tur otobüslerinin yavaş ilerlemesiyle tıkanır. (Trafik ve ticarileşmenin caydırdığı insanlar bunun yerine Beara Yüzüğü’ne gider.)
Killorglin, Killarney ve Dingle şehirleri arasındaki yol üzerindeki stratejik konumunu en iyi şekilde değerlendiren hareketli bir köydür. 10-12 Ağustos’ta düzenlenen – İrlanda’nın en eski festivali olan ve pagan zamanlarına kadar uzanan – Puck Fuarı’yla ünlüdür. Fuarın ilk günü bir dağ keçisine Kral Puck olarak taç giydirilir ve şehre tepeden bakan uzun bir tahta oturtulur. Bunun nereden çıktığına dair çok sayıda açıklama bulabilirsiniz ama fuar bugünlerde temel olarak içki içme festivalidir ve kavgalar çıkabilir.
http://www.ringofkerryguide.com/

Wicklow Dağları
Dublinliler için birkaç kilometre güneylerindeki Wicklow Dağları’nın güzelliği tartışılmazdır. “Tepeler” antik dönemdeki yer hareketleri sonucu ortaya çıkan granitin yığılmasıyla oluşmuştur. Buz Çağı’nda buzullar uçlarını yuvarlak hale getirmiş ve derin, koyu renkli, dik kenarlı, geniş tabanlarında ırmakların parladığı vadiler kazmıştır. Bölgede nüfus çok seyrektir yalnızca bir iki köy, birbirinden ayrık çiftlik ve kulübeler ve arada bir karşınıza çıkan büyük evler bulunur.

Dağların tam kalbinde Glendalough bulunur: gizli, baştan çıkarıcı, kenarları dik ve ağaçlı bir vadi.
Diğer bir ünlü güzellik de Avonmore ve Avonberg nehirlerinin birleştiği, Thomas More’un Suların Birleşmesi isimli şarkısında anlatıldığı var sayılan Avoca Vadisi’dir.
Ashford köyü yakınlarında güzel iki nokta bulunmaktadır: Güney’de ağaçların, tropik bitkilerin ve çalılıkların kendini gösterdiği Usher Dağı Bahçeleri; Kuzey Batı’da Devil’s Glen, Varty Nehri’nin hızlı akıntısının hemen üzerinde mükemmel yürüyüş yolları olan derin bir yarık.

0 Comments: