10 Temmuz 2007 Salı

ATİNA




Yunanistan'ın başkenti ve yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla en büyük şehridir.
Kozmopolit ve modern bir şehir olan Atina, antik çağlarda da önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi.
İsmi, koruyucusu olan savaş tanrıçası Athena'dan gelmektedir. 1896 ve 2004 Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır.

M.Ö. V. yüzyıldan kalma mimari kalıntılar gerçekten etkileyici. Akropol ve çevresindeki antik tiyatrolar ve yazın Atina Festivali'ne ev sahipliği yapan 0deon'un yanı sıra Akropol'ün zirvesinde iyon tarzındaki Atena Nike, Erechteion, Dionisos ve Partenon tapınağı eski Atina'nın ayakta kalabilen en önemli kalıntıları.
Atina'yı Akropol'ün zirvesinde seyrettikten sonra Olimpia-Zeus tapınağı, Hadrian kemeri ya da Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Temmuz-Eylül ayları arasında yolunuz Atina'ya düşerse Dafni Şarap Festivaline'de gitmeyi ihmal etmeyin.

ARKEOLOJİK ÖREN YERLERİ ve MÜZELER

Yunanistan'da arkeolojik ören yerleri, yılbaşı tatili, Paskalya, 1 Mayıs ve Noel'de ziyarete kapalı. Akropol: M.Ö. V. yüzyıldan kalma antik Yunan tapınaklarına ait kalıntıları görebilirsiniz.
Propylaea: Akropol alanına anıtsal giriş kapısı. Beyaz mermerden bu yapıda dor ve iyon mimari stilleri ilk defa birarada kullanılmış.
Atena Nike Tapınağı: Bu küçük tapınak bir zamanlar kutsal mekan ve hayvanların kurban edildiği küçük bir sunaktan oluşuyordu.
Partenon: Akropolün en büyük tapınağı. Dünyanın en ünlü arkeolojik kalıntılarından biri. Çatısı ahşaptı, geri kalan kısım bütünüyle mermerden inşa edilmişti.
Erektheion: Atena ve Posiedon'a adanmış bir tapınak. Bu yapının en önemli özelliği güney kenarında sirenler şeklinde oyulmuş 6 sütunun yer alması. Bugün orjinal sütunların yerinde kopyaları mevcut. Agora: Agora eski Atina'da şehrin ticaret ve sosyal merkeziydi. Modern felsefe, bu antik meydanda doğdu. Agora'nın içindeki Theseion, antik Yunan'ın en iyi koruna gelmiş kilisesidir.
Areios Pagos: Antik Atina kosülü burada faaliyette bulunuyordu. Daha sonra bu yapı Sadalet Sarayı olarak hizmet verdi. Aziz Paul M.Ö. 51'de Atinalılara buradan seslenmiş.
Bizans Atina'sı: Kentte geç Bizans dönemine ait, XI ve XII. Yüzyıllar arasında inşa edilmiş çok sayıda kilise mevcut. Başlıcaları Agios Eleftheiros, Kapnikarea, Agii Apostoli, Agii Theodori, Storia Nikodimoiu
Dionysos Tapınağı: Dionysiou Areopagitou yolunu takip ederken karşınıza gelen ilk arkeolojik ören yeri, En eski antik Yunan tiyatrosu da burada. M.Ö. V. yüzyılda inşa edilen tiyatroda Aristofanes'in komedileri ile Euripides ve Sofokles'in trajedileri sahneleniyordu. Tiyatronun seyirci kapasitesi 17 bindi. Hadrian Kemeri: Olgas ve Amalias caddeleri arasında antik ve modern şehri ayıran kemer.
Keramikos Mezarlığı: Ünlü Atinalıların gömüldüğü mezarlık.
Lykavittos Tepesi: Atina manzarası için ideal bir nokta. Tepenin zirvesinde San George Ortodoks Kilisesi yer alıyor.
Odeon Erode: Akropolden de görülebilen anfitiyatro. M.Ö. 161'de inşa edildi. Halen Atina Festivali'ne ev sahipliği yapıyor.
Olimpik Stad-Panathinaikos Stadı: İlk olimpiyat oyunlarının düzenlendiği stad.
Pnyx: Yarım daire şeklinde, 10 bin kişiyi alabilen, eski Atinalıların toplandığı meydan.
Başkanlık Sarayı: Eski Başkanlık Sarayı, Cumhurbaşkanı tarafından özel davetlerde kullanılıyor.
Roma Forum'u: Plignotou yolu tarafından Roma kazılarını izleyebilirsiniz. M.Ö. I. Yüzyıldan kalma rüzgar kulesi ve su saati de bu alanda.
Olympia-Zeus Tapınağı: Bugün kalıntıları mevcut. Bir zamanlar Yunanistan'ın en büyük tapınağıydı.

MÜZELER
Akropol Müzesi
Antik Agora'daki Tapınak Müzesi
Benaki Müzesi
Bizans Müzesi
Goulandris Doğa Tarihi Müzesi
Popüler Sanat Müzesi
Tarih ve Etnoloji Müzesi
Yahudi Müzesi
Kanellopoulos Müzesi
Keramikos Müzesi
Melina Merkouri Kültür Merkezi
Kiklad Sanatı ve Antik Yunan Müzesi
Ulusal Arkeoloji Müzesi
Ulusal Kütüphane
Savaş Müzesi

0 Comments: