17 Ocak 2009 Cumartesi

ATATÜRK EVLERİ





Atatürk’ün Türkiye sınırları içinde yaşadığı zaman içinde oturduğu, konakladığı veya kendisine hediye edilen evlerden günümüze gelenleri, restore edilip müze ev olarak korunmuştur.



Atatürk, memleketin gittiği her köşesinde kimi zaman kerpiç, kimi zaman köşk veya yayla, şehir evlerinde konaklamış, çalışmalarını bu evlerde yapmış, dinlenmiş, gecelemiş. Günümüze gelen bu evlerden bazıları yıkılmış, bazıları yangın felaketi gibi çeşitli nedenlerle ortadan kalkmışsa da bir çoğu amaca uygun olarak düzenlenmiş. Evler, o dönemi yansıtan ve Atatürk’ün kullandığı eşyalarla döşenerek müze haline getirilip ziyarete açılmış. Atatürk’ün ruhsal yapısı içinde bulunan ev sevgisi, ev töresi, ev bakımı, ev vefası, estetik duyarlılık, ince zevkleri, unutulmayan anıları gibi özellikleri yaşadığı evlere de yansımış.


Ulu Önder Cumhuriyeti kurup, Ankara da yerleşik bir yaşam biçimine kavuşuncaya kadar Türk milleti kendisini konuk edebilmek, sevgi ve saygısını gösterebilmek için çırpınmış. Ata’nın yurt gezilerinde konuk olduğu bir çok ev sahipleri tarafından koşulsuz olarak kendisine hediye edilmiş. Atatürk’ün ömrü boyunca kendi malı olan, ona özgü, kendi parasıyla alınmış veya yaptırılmış mülkü olmamış. Ankara’da Söğütözü’nde ki 25-30 metre karelik küçük kulübesinden başka evi de yok. Kendisine hediye edilen evlerin tüm anahtarlarını hastalığı sırasında noter aracılığı ile ve tapularıyla birlikte ait oldukları şehirlere, sahiplerine göndermiş, sahibi yaşamayanları da hükümete kültür hizmetinde kullanılmak üzere emanet etmiş.











BUNLARDAN BAZILARI:
SELANİK ATATÜRK EVİ
MANASTIR ASKERİ İDADİSİ
CEABAT-BİGALİ ATATÜRK KARARGAHI MÜZESİ
İSTANBUL-AKARETLER ATATÜRK EVİ
SİLVAN ATATÜRK EVİ
İSTANBUL-ŞİŞLİ ATATÜRK MÜZESİ
SİVRİHİSAR-ZAİMOĞLU KONAĞI
UŞAK-DUMLUPINAR ORDU KARARGAHI
AFYON-ATATÜRK KARARGAH MÜZESİ
İZMİT MÜZESİ-AV KÖŞKÜ
ALANYA-ATATÜRK EVİ VE MÜZESİ
İSTANBUL-DOLMABAHÇE SARAYI
SAVARONA YATI
KONYA-ATATÜRK MÜZESİ
AKŞEHİR-ATATÜRK VE BATI CEPHESİ KARARGAHI MÜZESİ
İZMİR HÜKÜMET KONAĞI ADANA ATATÜRK MÜZESİ
BALIKESİR-SACİTZADE MAHMUT BEY KONAĞI





0 Comments: