23 Haziran 2007 Cumartesi

TURİZM






KAPLICA TURZMİ

Bolu, jeolojik bakımdan Kuzey Anadolu fay tabakası üzerinde kurulmuş olduğundan çok miktarda jeotermal su kaynakları ve kaplıcalara sahiptir.
Şehir Merkezine 5 km. mesafede, Karacasu beldesinde bulunan kaplıcalar, Seben Dağları eteklerinde, çevresi ormanlarla kaplı sakin bir dinlenme yeridir. "Termal Turizm Merkezi" olan bölgede Termal Otel ve Büyük Kaplıca, Küçük Kaplıca Özel İdare Tesisleri ve Sağlık Bakanlığı’na ait Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile aile pansiyonları hizmet vermektedir.
Yüzyıllardan beri kullanılan Bolu Kaplıcalarından Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de beğeniyle bahsedilmiştir. Doğal kaynaklı ve sondaj çıkışlı olan suyun sıcaklığı 42 – 44 ºC, PH değeri ise 6,3’tür. Kaplıca suyu; bikarbonatlı (%51,31 milival), sülfatlı (%46,66 milival), kalsiyumlu (%69,34 milival), magnezyumlu (%19,18 milival), karbondioksitli (251,6 mg/lt.) ve fluorürlü (1,9 mg/lt) bir bileşime sahiptir.
Banyo ve içme kürlerine elverişli olan sular, romatizmal hastalıklara, deri, kan dolaşımı ve kalp hastalıklarına, solunum yolu hastalıklarına, kadın hastalıklarına, sindirim sistemi, safra kesesi, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına, kemik ve kireçlenme rahatsızlıklarına, metabolizma ve beslenme bozukluklarına, iyi gelmektedir. Büyük Kaplıca suları 1767 mg/lt eriyik mineral değerine sahiptir.
KIŞ TURİZMİ

Bolu şehir merkezinden Ankara istikametine 10 km. gittikten sonra D-100 karayolundan güneyeye dönülür ve 28 km. sonra 2000 m. rakımında Kartalkaya'ya ulaşılır. Bu tırmanış sırasında yol kenarında yörenin en güzel yaylaları görülebilir. Bolu’nun 38 km. güneyinde yer alan Kartalkaya Kayak Merkezinde, toplam 1500 yatak kapasiteli, her türlü aktivite ve konfora sahip tesisler mevcuttur.
Kartalkaya'da toplam pist uzunluğu 30 km.'dir. Otellerin toplam 14 adet lift ve değişik eğimlerde 28 adet pisti bulunmaktadır. 15 Aralık – 15 Nisan arasında toplam 120 gün boyunca kış sporlarının yapılabildiği bölge kayak sporundan hoşlananların akınına uğrar. Kar kalınlığı zaman zaman 2,5 – 3 metreyi bulmaktadır. Kartalkaya’da bulunan otellerden kayak malzemesi kiralanabilir ve kayak öğretmenlerinden ders alınabilir.

YAYLA TURİZMİ

İlimizde bulunan toplam 300 civarında yayla ile Bolu, yaylacılık alanında önemli bir ilimizdir. Bolu Yaylaları; Doğu Karadeniz’deki örneklerini aratmayacak nitelikte, ormanlarla kaplı dağlar üzerinde, gür akarsuların geçtiği, yemyeşil ve verimli düzlüklerdir.
Bolu'nun 25 km. güneyindeki dağ yamaçları üzerinde, yer alırlar. Orman alanları arasında, yemyeşil düzlükleri ile piknik için de ideal olan bu yaylalar çevresinde bulunan Orman İşletme Tesisleri, Aladağ İzcilik Kampı ve Göleti ile göz kamaştırıcı güzellikler sergilerler. Aladağ bölgesindeki yaylalar arasında trekking için çok uygun parkurlar vardır.

AV TURİZMİ VE BALIKÇILIK

Bolu’nun dört yanını kuşatan orman tabakası ve zengin bitki örtüsü,beraberinde çok çeşitli av hayvanlarının bulunmasını sağlar. Ormanlık alanlarda ayı, vaşak, yaban domuzu, geyik, karaca, kurt, sansar, tilki, porsuk,tavşan, kokarca, gelincik,kunduz ve sincap gibi kara hayvanları ile keklik,üveyik,bıldırcın,çil,toy,turna,çulluk,güvercin gibi av kuşları ve atmaca,şahin,kartal gibi yırtıcı kuşlar sıklıkla görülmektedir. İlimizin, Gerede, Dörtdivan ve Mengen İlçelerinde av turizmi yapılabilecek potansiyel sahalar mevcuttur. Bu sahalarda avlanma mevsimlerinde Ülkemizde faaliyet gösteren av turizmi acentelerince yabancı avcılara yaban domuzu avı yaptırılmaktadır.
Yeniçağa - Gökçesu - Çaydurt arasındaki Sazakiçi Bölgesi, örnek av sahası olarak tahsis edilmiş ve özel sektöre kiralanması planlanmıştır.
Ayrıca bir çok gölü bünyesinde barındıran Bolu,sportif olta balıkçılığı için ideal bir bölgedir. Abant Gölü, Gölcük, Gölköy Barajı, Yeniçağa Gölü, Yedigöller, Aladağ Göleti, Karamurat Gölü, Çubuk Gölü, Sünnet Gölü, Sülük Gölü, Çayköy Göleti, Şirinyazı Göleti ve Karagöl’de bulunan çok lezzetli alabalık,sazan,mercan ve gümüş balıkları av mevsimlerinde olta ile avlanabilmektedir.

0 Comments: