5 Haziran 2007 Salı

KİMONO



Bayanlar için Kimono
Heian döneminde, soylu sınıfa ait kadınlar soğuktan korunmak için katlı pelerin giymeye ve kıyafetlerini bağlamak için obi (kuşak) kullanmaya başladılar. Bu tam olarak `oniki katmanlı kimono` anlamında olan juni hitoe nin kökenidir.
Samurayların ortaçağda Japonya`da güç kazanmaları ile giyim tarzı daha hafif ve az süslü bir hal aldı. Kumaşların kat sayılarının mevsim sıcaklıklarına uyum sağlamayarak artmakta ya da azalamaktadır. Bunun dışında kimono, geniş yakalı boğaz kısımları vücudun hava almasına izin vermesi ile kimono Japonya`nın mevsim şartlarına çok iyi uyum sağlamaktadır.
Erkekler için Kimono
Japon erkekleri özel etkinliklerde siyah takım elbise giymektedirler. Resmi kimono diyildiği zaman, tarzı tipik olarak montsuki haori hakamadir. Bu basitleştirilmiş şekil Edo döneminde samuraylar tarafından benimsenmiş ve Meiji devrinden sonra nüfusun geneline yayılmıştır. Düğün ya da cenaze törenleri için uygun olan bu erkeksi kimono, smokin ile kıyaslanabilir.

KİMONO AKSESUARLARI
Nagajuban (羽織) kimononun altına giyilir. Dıştakinden daha kısa, uzun kolları olan ve içlik olarak giyilen bir kimonodur. İpek kimonolar genellikle narin oldukları ve kolay temizlenemedikleri için, dıştaki kimononun ten ile temasını önleyerek temiz tutmak için juban da denilen nagajuban kullanılır. Dıştaki kimonodan sadece nagajubanın yakasının kenarı gözükür. Çoğu nagajubanın yakası kolaylıkla sökülüp takılabilir. Böylece giysinin tamamı yıkanmadan yalnızca yaka yıkanabilir. Nagajuban sıklıkla dıştaki kimono kadar zarafetle işlenmiştir ve gizli zarafet diye görülür. Erkek kimonoları genellikle koyu renk ve sade desenlerden ibaret olduğu için nagajuban sayesinde erkekler de çarpıcı desen ve renklerde kimono giyebilir.
Erkekler için olan desenler genellikle samuraylar ile ilgilidir: Samuray miğferleri, ejderhalar, manzara, uğurlu hayvanlar ve yazılar.
Geta (下駄) yukata ile birlikte erkek ve kadınlar tarafından giyilen sandaletlerdir. Getanın biraz değişik bir şekli geyşalar tarafından giyilir.
Hakama (袴) bölümlü ya da bölümsüz etek, ya da oldukça geniş bir pantalondur. Geleneksel olarak erkekler tarafından giyilir. Günümüzde kadınlar tarafından da giyilmektedir. Aikido gibi bazı dövüş sanatlarında da kullanılır. Hakama genellikle pililidir ve koshiita (giyenin arka alt kısmında kalan dolgulu bölüm) ile himo (obinin üzerinden bele bağlanan uzun kumaş parçaları) gibi kısımları vardır. Hakama aikido,, kendo, iaido, ve naginata gibi çeşitli budo sanatlarında giyilir. Desenine göre, çok resmîden ziyaret elbisesine kadar derecelendirilir. Kadınların çok resmî giysilerinde bulunmasa da erkeklerinkinde bulunur.
Haori (羽織) resmîyet veren, kalça ya da baldır uzunluğunda kimono örtüsüdür. Haori köken olarak erkeklere özgüydü, ancak Meiji döneminde
moda değiştikten sonra hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilmeye başlandı. Kadınların üstlükleri daha uzundur.
Haori-himo (羽織紐) haori için kullanılan püsküllü ve örgü lastikli bağdır. En resmî rengi beyazdır.
Jūnihitoe (十二単) eski çağlarda sarayda kadınlar tarafından giyilen on iki katlı elbisedir. Günümüzde yalnızca saraydaki çok resmî seremonilerde (imparatorluk düğünü, ya da taç giyme töreni gibi) giyilir ya da müzelerde görülebilir.
Hiyoku (ひよく) eski zamanlarda kadınlar tarafından giyilen bir çeşit kimono içliğidir. Günümüzde sadece düğünlerde ve önemli sosyal olaylarda giyilir.
Kanzashi (簪) kimono ile birlikte yapılan saç modellerinde kullanılan aksesuarlardır. Bunlar ipek çiçekler, tahta taraklar ya da yeşim tokalar olabilir.
Obi (帯) kimonoyu sarmak için kullanılan bir çeşit Japon kuşağıdır. Giyildiği yere göre değişiklik arzeden obilerin kadınlar için olanları daha karmaşıktır.
Tabi (足袋) sandaletlerle giyilen, bilek uzunluğunda ve parmakları ayrılmış çoraplardır. Bot şeklinde olanları da vardır.
Waraji (草鞋) samandan örülmüş sandaletlerdir. Daha çok keşişlerde görülür.
Zōri (草履) kumaş, deri ya da ottan örülmüş sandaletlerdir. Zori, ya karmaşık şekilde örülür ya da çok sadedir. Hem erkek hem de kadınlar tarafından giyilir. Beyaz bantlı ottan örülmüş zoriler erkekler için en resmîleridir.

0 Comments: