13 Mayıs 2007 Pazar

ANKARA TAVA

Malzemeler

1 adet bütün kuzu kolu (6 eşit parçaya bölünmüş)
1 çorba kaşığı çam fıstığı
2 adet kuru soğan
2 çay kaşığı yenibahar
500 gram pirinç
1 çay kaşığı tarçın
3 adet domates
1 çay kaşığı karabiber
5 adet çarliston biber
Yeterince tuz.
1/2 demet dereotu
200 gram margarin
1 çorba kaşığı kuş üzümü

Yemeklik doğradığımız 1 adet kuru soğanı, 60 gram margarin yağında pembeleştirelim. Etleri ekleyip, etler suyunu salıp da çekene kadar kavuralım. Etlerin üzerine, iki parmak çıkacak kadar su ekleyerek pişirelim. Pişmesine yakın, yeterince tuz ekleyelim. İyice piştikten sonra, etleri suyundan ayırıp, kalan et suyunu süzelim.
Daha önceden, el dayanabilecek kadar tuzlu sıcak suda ıslattığımız pirinçleri, iyice yıkayalım. Kuş üzümünü de ılık suda ıslatıp, şişmesini sağlayalım. Pilav tenceresine geri kalan margarini koyup, eritelim. Önce çam fıstıklarını ve ince kıydığımız kalan soğanı, 5 dakika sonra da yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri ekleyip, iyice kavuralım. Pirinçler tane tane olunca, suyunu süzdüğümüz kuş üzümlerini, yenibaharı, tarçını, karabiberi ve yeterince tuzu koyup bir kere karıştırdıktan sonra, ocaktan indirelim. Kenarlı ve kapaklı bir tepsiye, haşladığımız etleri aralıklı olarak dizelim. Kavurduğumuz pirinçleri, etlerin aralarına ve üzerlerine yayalım. Dörde böldüğümüz domatesleri, kesik kısımları alta gelecek şekilde, etlerin arasına, pirinçlerin üzerlerine yerleştirelim.
Uzunlamasına ikiye böldüğümüz çarliston biberleri, çekirdeklerini çıkardıktan sonra, her domatesin yanına birer tane koyalım. Süzdüğümüz et suyunu, kaynar halde etlerin üzerine çıkacak kadar döküp, ağzı kapalı olarak, pirinçlerin suyunu çekmesini sağlayalım. İnce kıydığımız dereotlarını serpiştirip, 5 dakika sonra ocağı söndürelim. 15-20 dakika demlendirelim. Sıcak sıcak servis yapalım.

0 Comments: