24 Nisan 2007 Salı

YAYLALAR



BEYAZSU YAYLASI: Kaçkar Dağları´nın 2200-2400 metre arası yükseklikte bulunan bir yayladır. İsmini yayladaki bir kaya içerisinden çıkan suyun aşağı dökülmesiyle oluşan beyaz su köpüklerinden almıştır. Camili (Maçahel) yöresinin yüksek yaylalarından biridir. Zira bulunduğu yerde ormanların yerini meralar almaktadır. Kaçkar Dağları´nın zirvesinde bulunan Yıldız krater gölüne bu yayladan yürüyüşler yapılmaktadır.

BİLBİLAN YAYLASI: Bu meşhur yayla Karanlık Meşe ile Yalnızçam Dağları ile çevrili olup, Ardahan-Artvin sınırındadır. Yöre halkı geçmişten gelen yaylacılık geleneğini devam ettirmektedirler. Yaylada her cumartesi Pazar kurulur. Pazarda gıda ve diğer ihtiyaç maddeleriyle birlikte hayvan alım-satımının gerçekleştiği canlı hayvan borsasını görebilirsiniz.

KAÇKAR YAYLASI: Rize ile Hopa arasında bulunan bu yaylada, yılın her anı bulunan keskin buzulları gözleyebilir, yemyeşil ormanlarla kucaklaşabilir, masmavi gölleri seyredebilirsiniz. Binlerce çeşit hayvan ve bitkisiyle mükemmel bir ekosisteme sahip Kaçkar Dağları´nın zirvesi Kayron tepesidir (3932 m) ve her yıl birçok dağcıyı kendisine çekmektedir.

KAFKASÖR YAYLASI: Artvin şehir merkezinin 10 km güneybatısında bulunmaktadır. Alan 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’na göre Turizm Alanı olarak ilan edilmiştir. Yaylanın yüksekliği 1250 m´dir ve ormanlarla çevrilidir, dolayısıyla av turizmine elverişlidir. Eşsiz güzellikleriyle dinlenmek isteyen ve manzara görmek isteyen insanlar için birebirdir. Yapılan bir incelemeye göre Kafkasör’de ender bulunan önemli bitki türlerine rastlanmıştır.

MERSİVAN YAYLASI: Artvin merkezinin bulunan Genya Dağı´nın eteklerini çevreleyen, ormanlarla kaplı, yer yer geniş düzlükleri olan bir yayladır.

SAHARA YAYLASI: Şavşat-Ardahan yolu üzerinde bulunan bu yayla Şavşat´a 15 km uzaklıktadır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından “Sahara-Karagöl Milli Parkı” adı altında koruma altına alınmıştır. Kocabey Köyü´nde bulunan yayla (kışla) evleri kendine has ahşap mimarisiyle turistlerin ilgi olağıdır. Yörede her yıl Temmuz ayının dördüncü haftasında Sahara Pancarcı Festivali düzenlenir.

0 Comments: