4 Şubat 2007 Pazar

BİR MACERA - KAPADOKYA



Canınız mı sıkıldı?

Herşeyden uzaklaşmak, kaçmak mı istediniz?

Doğa ve tarih içiçe mi olsun istediniz?

Ne diyeyim.. Doğru KAPADOKYA'ya.. Yani biz öyle yaptık ve gerçekden kaçtık. İki arkadaş aldık başımızı, bindik otobüse, doğruuu Kapadokya'ya. 4 gün yetmedi, aklımız oralarda kaldı ama biz dönmek zorundaydık. Nereleri gezmedik ki..

Yeraltı şehri, Peribacaları, mağara gibi oyulmuş kiliseler, Bektaşi Dergahı, veeee Ihlara vadisi... (Hem karlı haliyle , hem de baharda çiçekler içinde görün derim). Biz gittiğimizde kış aylarıydı, ama yaz zamanı gidenlere balon gezilerini tavsiye ederim. Birde yukarıdan bakmak gerek bu muhteşemliğe. Biraz Kapadokya'yı tanıyalım mı?

Tarih zengini olan Kapadokya, Pers dilinde "Güzel atlar ülkesi" anlamı taşıyor. Güneyde Toroslar, kuzeyde Karadeniz dağları, batıda Tuz Gölü havzası ve doğuda Fırat nehriyle çevrili Kapadokya bölgesi içinde Ürgüp, Göreme, Avanos öne çıkmış, ama geniş bölgede birbirinden ilginç oluşum ve daha birçok görülmesi gereken yer bulunuyor. Peribacaları ve yeraltı şehirleri ile ünlü Kapadokya'nın M.Ö. 2 bin yılı başlarına uzanan tarihinde Asur, Pers Roma ve Türklerin egemenlik izlerine rastlanıyor. Bölge günümüzde turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Kayalara oyulmuş geleneksel Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlüğünü dile getirirler.

Bölgenin tek mimarı malzemesi olan taş, yörenin volkanik yapısından dolayı ocaktan çıktıktan sonra yumuşak olduğundan çok rahat işlenebilmekte ancak hava ile temas ettikten sonra sertleşerek çok dayanaklı bir yapı malzemesine dönüşmektedir. Kullanılan malzemenin bol olması ve kolay işlenebilmesinden dolayı yöreye has olan taş işçiliği gelişerek mimari bir gelenek halini almıştır. Yöredeki güvercinlikler 19. yüzyılın sonları, 18. yüzyılda yapılmış küçük yapılardır. İslam resim sanatını göstermek açısından önemli olan güvercinliklerin bir kısmı manastır veya kilise olarak inşa edilmişlerdir. Güvercinliklerin yüzeyi yöresel sanatçılar tarafından zengin bezemeler, kitabeler ile süslenmişlerdir.

Bölge şarapçılık ve üzüm yetiştiriciliği ile de ünlüdür. Vitrin ve tezgahlara dizilen sofra şaraplarını test ederek satın alabiliyorsunuz. Şarapçılarda eski tarz ev yapımı şaraplar veya preste fabrikasyon üretilen türde iki tür şarap bulunabiliyor.

Açık hava müzesi görünümlü Kapadokya'da, hemen hemen her yerde rastlanan hediyelik eşyalar arsında bölgeye has özellik taşıyan bez bebekler, el işi dantel ve oyalar, mermer biblolar, çeşitli yerlerden getirilmiş madenler, taşlar, Erciyes taşlarından oyularak yapılmış peribacalarının maketleri, bakır işi çeşitli ev eşyaları, el örgüsü yün başlık, eldiven ve renk renk çoraplar, Niğde-Bor-Taşpınar'da dokunan Avanos Yahyalı'nın halıları, kilimleri, heybeleri, yazmaları bulunuyor.





0 Comments: