15 Ocak 2007 Pazartesi

KAPLICALAR

ESKİ KAPLICA
Çekirge durağının kuzeyindedir. II.Murat tarafından yaptırılmıştır. Dış salonda bir çok loca ve soyunma odası vardır. Kapıdan soğukluk bölümüne girilir. İç hamamda yüzme havuzu vardır. Sütunlar Bizans başlıklıdır.
YENİ KAPLICA

Çekirge semtindedir. 1552 yılında Sadrazam Rüstem paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarı, mimar Sinandır. Kanuni Sultan Süleyman'ın burada şifa bulduğu söylenir. KAYNARCA HAMAMI Yeni Kaplıcanın yapıldığı yıllarda yapılmıştır. Suyu şifalıdır.
KARA MUSTAFA HAMAMI

Mudanya yolu üzerindedir. Sadrazam Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Hamam biraz basıktır. Kemik hastalığı, kadın hastalığı, astım ve beyin yorgunluklarına iyi geldiği söylenmektedir.
KÜKÜRTLÜ HAMAMI

Kükürtlü semtindedir. I.Murat tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra II. Bayezid tarafından ek yaptırılmıştır.
ÇELİK PALAS

Çelik palas oteli içindedir. 1938 yılında yapılmış çağdaş bir kaplıcadır. Otelin içinde Atatürk'e ait bir oda vardır. Bu oda eşyasıyla birlikte korunmuştur.
VAKIF BAHÇE KAYNAKLARI

Çekirge Zeyni Nine semtindedir. Isı 36 derece - 46 derecedir. Çelikpalas, Çekirge'deki tüm oteller, Askeri Hastane bu sıcak su kaynağından yararlanır. Suları romatizmalı hastalıklara, kadın hastalıklarına, damar tıkanıklıklarına, diyabet, gut ve metabolizma bozukluklarına karşı iyi gelmektedir.
BADEMLİ BAHÇE KAYNAKLARI

Yeni Kaplıca, kükürtlü Kara Mustafa Hamamları'nın suyunu sağlar. Su sıcaklığı 58 -78 derece'dir. Sular, damar hastalıklarında, romatizmaya, kronik iltihaplı hastalıklara iyi gelmektedir.
OYLAT KAPLICALARI

İnegöl'ün Oylat Köyünde ki bu kaplıcalar, pek çok hastalıklara iyi gelmektedir. İki otel, dört motel, kadın ve erkek hastalar için ayrı ayrı kapalı yüzme havuzlu kaplıcalar özellikle yaz aylarında dolup taşmaktadır.
DÜMBÜLDEK KAPLICASI

Mustafakemalpaşa'nın Akarca köyündendir. Belediye tarafından işletilmektedir. Altyapısı yeterli değildir. Suyu, karaciğer, mide, bağırsak, ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
TERME KAPLICALARI

Gemlik-Yalova yolu üzerindedir. Sıcaklık 36 derecedir.68 yataklı turistik Terme Oteli vardır. Alt yapı yeterli değildir. Genel havuzu vardır. Suyu, romatizma, nevrit, kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.

0 Comments: